Glokom ve Sanat


Mother and Child, The Metropolitan Museum of Art, NY

İlk sayımızda Amerikan izlenimcilik akımının anası diyebileceğim Mary Cassatt'dan bahsedeceğim. Cassatt (1844-1926) aynı zamanda İzlenimciler arasındaki dört kadından biriydi. Resimlerinde sıklıkla anne-çocuk ve saflık temalarını işledi. Erken yaşta oğlunu, annesini ve kardeşini kaybetmesi hüzünlü bir hayat geçirmesine yol açtı. Yaşamının büyük kısmını Paris’te geçirdi. Degas ile olan dostluğu resim anlayışını etkiledi.

Medeniyetimize olan katkısı sadece resimleriyle olmadı; kadınların seçme ve seçilme hakkının tanınmasında ve özellikle Amerikan zenginlerinin koleksiyonculuğu öğrenmesine de katkısı oldu. Fransa'daki şatosunda zengin bir koleksiyon oluşturdu ve Amerikalı koleksiyon severlerin izlenimcileri tanımasına ve resimlerini almalarına öncülük etti. Bizi ilgilendiren yanı ise yaşamı boyunca kontrol edemediği diyabete bağlı gelişen komplikasyonlar neticesinde son yıllarında görme yetisini kaybetmesidir.

Diyabetik retinopati ve ardından gelişen katarakt sonrası bir dizi başarısız ameliyat oldu. Katarakt ameliyatından sonra gelişen neovasküler glokom inzivaya çekilmesine ve mutsuz, ağrılı bir yaşlılık hayatı geçirmesine neden oldu. Paris’teki şatosunda tek başına 14 Haziran 1926’da yaşamını kaybetti. Günümüzde eserlerinin çoğu Amerikan müzelerinde bulunmaktadır.


The Tea, Museum of Fine Arts, Boston

 
 
 

Kıvanç Gungör-Ali Aydın-Afsun Şahin-Aygen Batman