Sayın meslektaşlarımız,
Fonksiyonel tıp, anatomik şifa yerine “işe yarar”, hastanın yararına olabilecek gerçek başarıları sorgulayan, bir bakıma içinde felsefeyi de barındıran bakış açısını anlatır bize. Bu anlamda hastayı önceden tespit edilmiş akış şemalarına oturtmak yerine, hastalığının güncel gelişmelerine göre “kişiye özel” takip ve tedavi seçeneklerini bulmamızı sağlar. Hastanın yaşı, diğer hastalıkları, sosyal ve entelektüel durumu, kullandığı tüm ilaçlar, hastalığının tipi gibi değişkenlere ve zamana göre değişen “gerekli tedaviyi” bulmamızı sağlar. “Hastalığın tedavi edilmesi” bakış açısı yerine, “hastanın” tedaviye gereksinimi var mı, tedaviyi artıralım mı ve hangi tedavi sorularının cevaplarını bulmamızı sağlar.
Beceri aktarım programımızın ilkinde bu yaklaşımla görme alanını incelemiştik. Şimdi de optik koherens tomografiyi (OCT) inceleyeceğiz. Hastalık yerine hastayı baz alarak, onun zaman içindeki progresyonuyla tedavi sanatımızı bağdaştıracağız. Beklenen yaşam eğrisiyle hastamıza nasıl kaliteli bir yaşam sürdürebileceğimizin yollarını arayacağız.
Görme alanı progresyon eğrisini hazırlarken hastanın verdiği yanıtlara göre karar verirken, bu kez karşımızda yaşayan ve karar veren bir varlık yerine bir makineden yararlanacağız. Makinelerin standarda daha yakın cevaplar verdiği algısını da sorgulayacağız. Avantajlarını, glokom takibe yaptığı katkıları da..
Toplantının verimli olabilmesi amacıyla kontenjanımızı 60 katılımcı ile sınırladık. Bu 60 kişiden biri olmak için “Ben de katılacağım” butonuna basınız. Katılmaya hak kazananları e-posta ile bilgilendireceğiz. Bu projenin gerçekleştirilmesinde yoğun emek sarf eden Novartis firmasına ve organizasyonu hazırlayan Global’e teşekkür ederiz.
Tüm samimiyetimizle, öğrenmeye çok meraklılarla birlikte olacağımız 29 Nisan 2017 Cumartesi gününü iple çekiyoruz.
Halil Ateş
TOD Glokom BYK adına