Optisyenlik Hakkında 5193 Sayılı Kanun ve Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik; optisyen ünvanının kullanılması, optisyenlik mesleğinin icrası gibi esaslar yanında kontakt lensler ile ilgili hükümler içermektedir:
Madde 25
- a) Optisyenlerin müesseselerinde ,reçetesiz olarak numaralı gözlük camı satmaları,vermeleri veya tavsiye etmeleri ve otorefraktometre ve keratometre gibi bilgisayarlı aletler ile olanlar da dahil olmak üzere, her nevi göz ve görme muayene ve testleri yapmaları veya müesseselerinde bu işlere yarayan her türlü aletleri ve cihazları bulundurmaları yasaktır.
- b) Optisyenlik müessesesinde ,reçetesiz her türlü kontakt lens satılması ve her türlü kontakt lens uygulaması ,lens uygulamasıyla ilgili alet bulundurulması yasaktır.
Kontakt lens muayene ve uygulamasını göz hastalıkları uzmanı doktor yapar,kontakt lens reçetesini yazar. Hasta bu reçete ile lensini optisyenden satın alır ve tekrar göz doktoruna gelerek kontakt lens reçetesini onaylatır.
Kontakt lenslerin uygulanmasında, 5193 sayılı kanunun, kontakt lensin hastaya temini konusunda yanlış yorumlamalara yol açtığı, kontakt lens kullanıcılarının doktor muayenesi, eğitimi ve kontrolü olmadan reçetesiz olarak optiklerden lens temin ettiği, bunun sonucu olarak kontakt lens komplikasyonlarının çığ gibi büyüdüğü ve halk sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ettiği TOD (Türk Göz Hekimleri Derneği) tarafından tesbit edilmiştir. Bu sorunlara çözüm aramak ve halk sağlığını korumak amacıyla TOD tarafından Kontakt Lens Bilgilendirme Projesi hazırlanmıştır.