SORU: Kontakt lens kullanıcılarında konjonktiva enfeksiyonları daha sık görülür mü?
Evet, kontakt lens kullanıcıları özellikle dezenfeksiyon ve kontakt lens kullanım kurallarına uyulmazsa, konjonktiva enfeksiyonu gelişimi için daha hassastırlar.
SORU: Konjonktiva enfeksiyonundan şüphelenilmesi gereken belirtiler nelerdir?
Gözlerde kızarıklık, akıntı, çapaklanma, yanma – batma ve yabancı cisim hissi, kirpiklerde yapışma, gözleri açmada zorluk olması konjonktiva enfeksiyonu şüphesi doğurur.
SORU: Gözlerimde konjonktiva enfeksiyonu belirtileri varken kontakt lens kullanmaya devam edilebilir mi?
Hayır, bu belirtilerin varlığında hemen kontakt lensinizi çıkartmalı ve göz doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz onay verene kadar tekrar kontakt lens takmamalısınız. Doktorunuz konjunktiva enfeksiyonu tanısını koyarsa, kullanmış olduğunuz kontakt lensi atmanızı ve tedavi tamamlandıktan sonra yeni bir çift lens kullanmaya başlamanızı da önerecektir.
SORU: Konjonktiva enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılmalıdır?
Konjonktiva enfeksiyonlarının tedavisi doktor kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Doktorunuz, antibiyotikli damla ve merhemler yanı sıra, göz yüzeyindeki reaksiyonu hafifletecek steroidli veya steroidsiz damlalar ve şikayetlerinizi hafifletmek amacıyla suni gözyaşı damlaları önerebilir. Ayrıca, kirpik dibi temizliği de önerilebilir. Tedavi tamamlanana dek kontakt lens kullanımından uzak durmalısınız.