Untitled Document

Kontakt lens kullanımında bilinmesi gerekenler:

Kontakt lens kullanımı ve bakımı

Kontakt  lensler  kozmetik  ve optik avantajları nedeniyle yaygın olarak kullanılmakta ve uygun kullanıldıklarında gözlüklere etkili ve güvenli bir alternatif oluşturmaktadır. Başarılı bir uygulama için dikkatli hasta seçimi, uygun bir kontakt lens uygulamasının yanısıra kontakt lens temizliğine ve dezenfeksiyonuna azami özen gösterilmesi gerekmektedir.
Sağlıklı ve sorunsuz bir lens kullanımı için lensin takıp-çıkartılması, lens bakım basamaklarının doğru olarak uygulanması ve temizlik koşullarına azami dikkat gösterilmesi konularında kullanıcıların aydınlatılması gerekir.

Kontakt lens kullanımında temizliğin önemi nedir?

Lens kullanıcısının temizlik koşullarına gerekli özeni göstermesi, lens ve lens kabı kontaminasyonlarının önlenmeşinde son derece önemlidir. Lens temizliği için asla musluk suyu ve steril olmayan su kullanılmamalıdır. Her takma-çıkarma işlemi öncesi eller iyice yıkanmalı ve temiz bir havlu, tercihen kağıt havlu ile kurulanmalıdır. Lensler takıldıktan sonra lens kabı dezenfeksiyon solüsyonu ile çalkalandıktan sonra havada kurumaya bırakılmalıdır. Mikrobiyal keratitin 3 aydan fazla süredir açık olan kontamine solüsyonları kullanan kişilerde daha fazla geliştiği bildirilmektedir. Bu nedenle uzun süredir açık olan solüsyonlar yenileriyle değiştirilmelidir.

Kontakt lenslerin üzerinde birikimlerin önlenmesi için ne yapılmalıdır?

Kontakt lens kullanımı sırasında lens üzerinde birikim oluşumu kaçınılmaz bir durumdur. Gözyaşından kaynaklanan protein, musin ve kristalin depozitler; meibomian bezlerinden kaynaklanan lipit depozitler; toz, sigara dumanı, makyaj malzemeleri gibi çevreden kaynaklanan inorganik maddeler kullanılan lensin yüzeyini kaplarlar. Böylece lensin ıslanabilirliğini bozulur, oksijen geçirgenliğini azalır ve lens parametrelerinde değişmeler oluşur. Lens üzerindeki bu birikimleri azaltmak için lensin gözden her çıkarıldığında kontakt lens solüsyonu ile ovalanarak yıkanmasının yaralı olduğunu gösteren bir çok bilimsel çalışma mevcuttur.

Kontakt lensin kullanım süresi ve değişim aralığı (günlük/haftalık/aylık değişim) nasıl olmalıdır?

KL materyallerinin özelliklerine göre çeşitli kullanım süreleri vardır.
Sert (rijit) KL’ler KL materyali sağlam olduğu sürece kullanılabilir.
Değişim aralığı açısından bakıldığı zaman uzun süre kullanılabilen yumuşak KL’ler 9 ay ile 1 sene arasında kullanım ömrüne sahiptirler. Bu dönem içinde haftada  bir protein temizliği yapılması gerekir. Protein temizliğinin ne sıklıkla yapılması gerektiğine göz hekimi karar verecektir.
KL materyallerinin özelliklerine göre sık replasman(değişim) KL’lerinin ne kadar sıklıkla atılması gerektiği belirlenir.
Bu ömür KL’in blister kutusu açılması ile başlar. Örneğin haftalık bir KL kutusu (blister ambalaj) açıldıktan sonra hiç kullanılmamış olsa bile, tam bir hafta sonra çöpe atılmalıdır
Aylık atılan KL’ler en çok, KL üzerinde çok sık birikinti oluşturan gözler için önemlidir.
Daha da sık birikinti oluşan gözler için haftalık atılan KL’ler ön plana çıkar.Her iki durumda da lensler akşamları çıkarılıp temizlenerek, içinde dezenfeksiyon solüsyonu bulunan  kutusuna konulmalıdır. Günlük atılan KL’ler daha çok sadece spor sırasında KL kullanan bireyler için önemlidir. KL solüsyonlarına karşı alerjik olan hastalar da günlük KL kullanımı ile problem yaşamadan KL kullanabilirler.

Sert veya yumuşak kontakt lensler geceleri çıkarılmalı mıdır?

Sert(gaz geçirgen)ve yumuşak lenslerin uyku sırasında gözde kalmaları kornea epiteli için az oksijenlenme sonucu ,korneada epitel dökülme alanlarına sebeb olur. Gözyaşının sümüksü (müsin) tabakasının yapıştırıcı etkisiyle lens arka yüzeyine yerleşen mikroorganizmalar, bu alanlarda kornea iltihabına sebeb olabilir.
Ayrıca lensinizi  gece boyunca dezenfektan solüsyon içinde tutarak temizlenmiş bir lens  ile daha net görme elde edilebilir.
Ancak bazı özel durumlarda veya tedavi amaçlı olarak kullanıldığında, göz doktorunun tavsiye ettiği şekilde ve sürede yüksek oksijen geçirgenliği olan lenslerle uyunabilir.
Gündüz kısa süreli uyku sırasında yüksek oksijen geçirgenlik özelliği olan lenslerin gözde kalması önemli bir sorun oluşturmayabilir, fakat uyandığında kısa süreli bulanık görme olabilir.

 
Türk Oftalmoloji Derneği Resmi Kontakt Lens Bilgilendirme Sitesi. LookUs & OnlineMakale