Sert kontakt lensler:
Polimetil metakrilat (PMMA) materyalinden yapılmış olup eğilip bükülmeye dirençlidirler. Sert yapıları nedeniyle astigmatizma başta olmak üzere çoğu kırma kusurunun düzeltilmesinde başarılı olurlar.
Görme kalitesi yüksek olmakla beraber sert yapıları nedeniyle fazla hissedildiklerinden daha az tercih edilirler.
Keratokonus ve düzensiz kornea ön yüzey astigmatizmaları en fazla yararlı oldukları alanlardır.
Yumuşak kontakt lensler:
Yumuşak kontakt lensler hidroksi etil metakrilat (HEMA) denen bir materyalden yapılmışlardır. Genel olarak bu materyale “hidrojel” denmektedir ve su tutucu özelliği olan bir materyaldir. Yani lensin iki fazı vardır. 1. Su fazı, 2. Polimer fazı. Kornea için gerekli oksijen, su fazından geçmektedir. Zaman içinde lensin polimer fazına silikon eklenerek “silikon hidrojel” lensler ortaya çıkmıştır. Bu şekilde oksijen artık sadece su fazından değil, polimer fazından da geçmeye başlamış ve korneanın oksijen ile beslenmesi kat kat daha fazla oranda sağlanır olmuştur. Yüksek oksijen geçirgenliği ve göz yüzeyi fizyolojisini bozmayışı nedeniyle silikon hidrojel lensler giderek daha artan sıklıkta kullanılmaktadırlar.
Yumuşak lensler (YL); 1. Optik amaçlı (kırma kusurlarının düzeltilmesi için) 2. Terapötik amaçlı (bazı kornea hastalıklarının tedavisini hızlandırmak, hastaların ağrılarını azaltmak için) 3. Kozmetik amaçlı (renkli lensler) gibi değişik amaçlarla kullanılabilirler.
Yumuşak lensler kullanılmaları kolay, konforu yüksek, maliyeti düşük lenslerdir.
Buna karşılık kolay kirlenirler, belli aralıklarla değiştirilmeleri gerekir, fiziksel ve kimyasal etkilerle bozulabilirler, kornea problemleri oluştuğunda klinik bulguların maskelenmesine yol açabilirler, allerji, enfeksiyon türü problemlere yol açabilirler, sürekli doktor kontrolü gerektirirler.
Lens materyali ve diğer parametrelerinin seçiminde göz hekiminin reçetesine mutlaka uyulmalıdı
Yumuşak torik kontakt lensler:
Yumuşak torik KL’ler astigmatizması olan hastalarda astigmatı düzeltmek için kullanılırlar. 0,75 diyoptri ve üzerindeki astigmatlarda yumuşak torik KL’ler kullanılabilir.
Sert KL döneminde KL’in tasarımı nedeniyle astigmat egale olmakta idi. Yumuşak KL’lerde astigmatın sadece 0,25-0,50 diyoptrisi egale olduğu için astigmatlı YL’ler için yeni tasarımlar yapılması gerekti.
Yumuşak torik KL’lerin sferik yumuşak KL’lerden farklı olarak gözde durması gereken bir yönü vardır. Bu yön KL hasta tarafından göze takılırken KL’in üzerindeki yarı şeffaf işaret çizgileri doğru konuma getirilerek ayarlanır.
Multifokal lensler:
Yaşlanmaya bağlı yakın görme bozukluklarında kullanılırlar. Uzak ve yakın görme için uygun numaraları aynı lens içinde bulundururlar.